RSS Feed

Montrealul, solidar cu Roșia Montană

vezi toate articolele de
17 Sep 2013 la 14:14 5 comentarii 1516 vizualizari.

Două duminici la rând, pe 7 și 15 septembrie 2013, în fața Consulatului General al României la Montreal, circa 70-80 de persoane s-au reunit pentru a protesta împotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Roșia Montană. Ambele proteste s-a înscris în mișcarea mondială de contestare a acestei exploatări, care a scos în stradă români din toate colțurile lumii.

Revoltați de deciziile politice ce înconjoară proiectul RMGC (Roșia Montană Gold Corporation), entuziasmați de solidaritatea internațională pe care românii au afișat-o pentru a i se împotrivi, dar mai ales informați asupra consecințelor economice, de mediu, sociale și culturale pe care extragerea aurului cu cianuri ar avea-o la Roșia Montană, participanții la aceste proteste au vrut să arate că deși sunt departe de România, le pasă încă de ce se întâmplă în țara lor de origine. Ei au arătat astfel că valori ca dezvoltarea durabilă, protejarea mediului și a patrimoniului, respectul față de cetățean și față de dreptul său de proprietate nu țin cont de distanțe și locații geografice. Iată câteva din mesajele lor, scandate în plin centru al Montrealului: „Uniți salvăm Roșia Montană”, „S-a luat șpagă barosană pentru Roșia Montană”, „Nu suntem acasă, dar nouă ne pasă” sau „Gabriel chéri, pas de cyanure ici”. De remarcat faptul că la protestul din 15 septembrie a fost scandat și numele lui Eugen David, fondatorul asociației Alburnus Maior și a campaniei „Salvați Roșia Montană”.

Similar protestelor din București și din întreaga Românie, și cele din Montreal s-au organizat și desfășurat într-un mod „open source”, fără lideri desemnați. Mobilizarea și schimburile de informații s-au făcut prin intermediul Facebook, fluid și spontan: unii au venit cu idei de pancarte, alții au contactat diverse organizații media sau de mediu din Canada – ca de exemplu MineWatch Canada, care a și luat poziție împotriva acestei exploatări – alții au imprimat flyere în engleză și franceză despre Roșia Montană pentru a fi împărțite, în zilele de protest, trecătorilor.


Copii, părinți bunici – românii canadieni prezenți la proteste au vrut să arate că în cadrul comunității românești din Montreal există o profundă opoziție la proiectul RMGC. Lor li s-au alăturat și câțiva quebecoși de diverse origini, prieteni ai celor prezenți sau pur și simplu prieteni ai comunității noastre. Este cazul unui student la Université de Montréal, originar din Coasta de Fildeș, care a ținut să fie în fața Consulatului român în ambele zile de protest pentru a împărtăși celor prezenți experiența pe care țara sa de origine a avut-o cu astfel de proiecte aurifere și problemele de mediu cu care a rămas după închiderea exploatărilor.

Este, de asemenea, și cazul d-lui Richard Letendre, autorul unei piese de teatru intitulate „Qui est ce Ionesco?” (Cine este acest Ionescu?) și proprietarul buticului „Rubans, Boutons” din Montreal, care găzduiește compania de teatru Laboratoire Effet V. Începând cu data de 7 septembrie, vitrina buticului său, situat pe una dintre cele mai mari artere comerciale ale Montrealului, afișează tricolorul românesc și pancarta „Sauvez Roșia Montană” (Salvați Roșia Montană).


Ca pentru mulți români din întreaga lume, și pentru cei din Montreal Roșia Montană este mai mult decât o localitate, mai mult decât o carieră, mai mult decât aurul pe care îl poartă. Roșia Montană a devenit o emblemă, un simbol, o speranță – aceea că generația de acum va reuși ceea ce altele înaintea sa nu au reușit: o schimbare în profunzime a României. De aceea, protestele la Montreal vor continua, în spirit de solidaritate cu cele din țară, până când cerințele formulate de asociația Alburnus Maior vor fi îndeplinite – Simona Pogonat, ziarul Accent Montreal


NOTĂ: De-a lungul anilor, ziarul Accent Montreal a publicat o serie de articole favorabile campaniei „Salvați Roșia Montană” și împotriva proiectului RMGC. Aceste articole au fost bazate pe rapoarte, opinii experte și luări de poziție ale unor organisme și instituții precum: Academia Română, Academia Română, Academia de Studii Economice din București, Ad Astra – Asociația oamenilor de știință români din întreaga lume, ICOMOS (Comitetul internațional al Monumentelor și siturilor, care oferă păreri și avize pentru UNESCO), Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Fundația Pro Patrimonio, precum și asociația Alburnus Maior, care reprezintă interesele a peste 300 de familii de fermieri din Roşia Montană şi a 100 de familii din comuna învecinată Bucium.

Nicio persoană fizică sau morală (guvern, partid politic, instituție, organizație, companie, etc.) nu a sponsorizat publicarea acestor articole.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 5 comments
 • 1

  A fi solidar cu Rosia Montana, inseamna a fi de acord cu proiectul RMG, pentru ca localnicii de-acolo sunt in proportie de 70% de acord cu proiectul, doi la mana, cand mai mergeti la proteste de-astea, impotriva exploatarilor aurifere, cel putin dati-va jos inele de pe maini.

 • 2

  Buna, Jaco!

  Eu nu port inele, nici macar verigheta, mananc, fara sa vreau, din ce in ce mai multe chimicale…Oi fi ecologist si nu stiu?

  Ce zici, sa merg si eu la protest? Aici la Bucuresti ca la ala din Canada imi trebuie viza.

 • 3

  “Nicio persoană fizică sau morală (guvern, partid politic, instituție, organizație, companie, etc.) nu a sponsorizat publicarea acestor articole.” Sunt o persoana fizica si morala care isi doreste ca Simona Pogonat sa nu mai comita texte publice pana nu-si termina scoala generala.

 • 4

  De acord cu «dorinta»! cred că autoarea a vrut să scrie «nicio persoană fizică sau… JURIDICĂ»… de acord Jaco… Numai că greșeli similare sunt cu duiumul și în presa din Ro… copiii ăștia de s-au trezit «jurnaliști», chit că nu au logica exprimării la purtător… ar trebui puși să citească ceva opere clasice și puși să facă recenzii – extemporal… poate mai învață un pic și limba maternaă…

 • 5

  Montreal e in Canada. CHiar in Quebec. Sint fan al francezilor, mai ales al lui Zidane dupa capul dat lui Materazzi, dar am o problema cu cei care protesteaza impotriva unui proiect minier dintr-o tara din lumea a treia, ei fiind intr-o tara din g8 sau g12 sau cite g-uri or fi avind americanii astia…E ca si cum eu as protesta pentru ca rata de cluj nu are aer conditionat, sau nu opreste in fata casei mele. Sau ca mecanicul asculta manele. Nu tine…

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!