RSS Feed

Roșiile, gigacaloria, Becali și bucureștenii

vezi toate articolele de
21 Jan 2014 la 09:09 comenteaza acum 825 vizualizari.

O să vă întrebați ce legătură are scumpirea gigacaloriei cu prețul legumelor, cu bucureștenii și cu omul de afaceri Gheorghe Becali. Păi are.

Să vedeți potriveală. Creşterea preţului gigacaloriei, în Bucureşti, cu 40% la 1 ianuarie, va determina o scumpire a roşiilor şi altor legume produse în România cu 50%, precum şi oprirea activităţii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite în şomaj 2.000 de salariaţi, potrivit federaţiei de producători Pro Agro. “Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federaţiei PRO AGRO şi a organizaţiei de producători HORTIFRUCT, singura organizaţie de producători agricoli din România recunoscută de UE”, arată federaţia, într-un comunicat – știrea pe larg aici.

Pe scurt, pe lângă faptul că o să plătim mai mult căldura (și mai mult?!) nu vom mai mânca nici roșii și alte legume (românești) iarna aceasta. Iar numărul șomerilor din București va crește cu 2000.

În același timp, directorul general al Leoser, Victor Nițu pune bocancul în prag: Într-o ţară membră a UE instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Sigur, doar că să spui – imediat după asta – că din cauză că statul român nu te-a consultat cu privire la o decizie economică tu ca angajator ai luat decizia să închizi complet unitatea știind astfel că 2.000 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii, sună a șantaj.

Pentru că mie felul în care se pune problema îmi miroase a corporație care vrea să facă legislație sigur că m-am întrebat cui aparține LEOSER SA – cea mai mare seră de legume din Europa. Aflu că societatea comercială este nici mai mult nici mai puțin decât acest pântec ce rodește de două ori pe an (?!) al Capitalei. Și mai multe despre firma care pare să-și caute un partener de viață prin anunțul matrimonial: Este tânără (are abia 37 de ani), ambiţioasă, serioasă, darnică şi rodnică. Se numeşte SC Leoser SA şi se numără printre principalii furnizori de legume ai Capitalei. La înfiinţare, în 1968, se numea Întreprinderea de Sere Popeşti Leordeni şi se întindea pe o suprafaţă de 142 de hectare. Ulterior, în 1990, s-a transformat în societate comercială. La ora actuală cultivă doar 90 de hectare, restul suprafeţei fiind dezafectată sau preluată de alţi proprietari. Chiar şi aşa, Leoser deţine locul I în ţară ca volum de producţie, cu 20.000 de tone anual de tomate, castraveţi lungi şi cornichon, salată, vinete şi ardei gras. Și chiar mai multe direct de la cei care au scris minunatul reportaj prin 2005 – aici. Din același text aflăm: Cu un credit garantat de anteriorul Guvern şi cu un efort uman impresionant, în decembrie 2004 Leoser a reluat ciclul de producţie. Dacă n-ar fi fost acel ghinion, societatea era pe punctul de a bifa încă o investiţie modernă: două centrale proprii de încălzire pentru 60 de hectare de seră. “Aveam contractele semnate, dar am renunţat. La ce ne mai trebuiau centrale dacă nu aveam geamuri?”explica inginerul Constantin Stanciu, director Leoser din acea perioadă. De unde înțelegem că problema costurilor încălzirii serelor exista încă de pe atunci.

Ei bine, după doi ani, în 2007, apare această știre: Finanțatorul clubului Steaua, Gheorghe Becali, a achiziționat serele de la Popești-Leordeni, care se numără printre cele mai productive din Europa. Chiar dacă acesta nu a dorit să dezvăluie suma tranzacției, surse din piață susțin că prețul total pentru cele 90 de hectare de sere a fost de circa 40 de milioane de euro.

El intenționa să facă o investiție de 20 de milioane de euro. Becali a dat la acea dată asigurări că, în ciuda interesului imobiliar pe care-l presupune zona, va păstra destinația terenurilor încă minimum cinci ani (probabil că așa prevedea legea), timp în care ar dori să dubleze profitul, ajungând la 4-5 milioane de euro pe an. Buuun. Problema scumpirii energiei termice se discuta deci și atunci, în urmă cu 7 ani. Termenii se schimbaseră însă și concluzia se schimbase și ea – decât să ne construim noi centrale proprii mai bine vindem terenul cu totul: Finanțatorul Stelei a recunoscut însă că valoarea imobiliară a terenului nu este deloc de neglijat. „Dacă se mai scumpește energia și serele nu vor fi rentabile, nu-i nicio problemă. Terenurile valorează 400-500 de milioane de euro” – a afirmat latifundiarul din Pipera. (mai multe aici)

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!